woensdag 2 februari 2011

Soorten Stoffen Inleiding

Er zijn verschillende soorten stoffen. En ieder soort stof wordt onderling weer met elkaar gemengd om andere eigenschappen te kweken of soms goedkoper te maken. Komende dagen ga ik een groot aantal stoffen aan de beurt laten komen. Ik heb ze onderverdeeld in 6 grote groepen:

1. Zijde
Alle soorten zijde, zowel natuurlijke als synthetische.

2. Katoen
Alle soorten katoen en zijn mengelingen.

3. Wol en haarsoorten
De verschillende soorten wol (van schapen) en haarsoorten (zoals bv. Alpaca).

4. Synthetische stoffen
De belangrijkste synthetische stoffen op de markt

5. Outdoorstoffen
Stoffen die veel worden gebruikt voor outdoorkledij. Let wel, de meeste namen zijn gepatenteerd, dus uitgevonden.

6. Structuur van stoffen
Sommige stoffen hebben speciale eigenschappen. Bij post 6 worden deze speciale stoffen/stofeffecten toegelicht.



Natuurlijk, stoffen zijn er niet direct. Eerst heb je garen nodig en daarvoor heb je nog je grondstof nodig. Hieronder vind je een overzicht over hoe je van een grondstof naar een stof gaat. Gedetailleerde informatie vind je bij Cora Kemperman.

Garens
Stoffen worden gemaakt van garens. Garens worden gemaakt van grondstoffen: vlas, katoen, aardolie, hout en wol. Van deze grondstoffen worden twee soorten garens gemaakt.

1. Gesponnen garens
Deze worden gemaakt van stapelvezels. Een stapelvezel betekent dat stukken vezel om elkaar heen gedraaid worden (spinnen) waardoor er een lange draad ontstaat waarmee je een stof kunt weven of breien. De kwaliteit van het garen bepaalt hoofdzakelijk de kwaliteit van de stof. De kwaliteit van het garen wordt bepaald door verschillende factoren.

Stoffen van gesponnen garens zijn meestal natuurlijke stoffen zoals:
wol - katoen - linnen - stapelviscose (hout).

2.  Continugarens
Continu- of filamentgaren is een lange eindeloze draad zoals zijde. Als je de cocon van de zijderups afwikkelt is dit een hele lange (continue) draad. Continugaren wordt ook gespoten uit een machine. Zo worden de synthetische en half- synthetische garens gemaakt.

De grondstof van synthetische garens is meestal olie. Uitzonderingen hierop zijn continuviscose (rayon) en acetaat, deze worden tot de half-synthetische garens gerekend omdat de grondstof natuurlijk is (hout) maar het productieproces synthetisch. De kwaliteit of het effect van deze garens wordt bepaald door de fijnheid of de vorm van het spuitproces, b.v. glad of wollig, mat of glanzend. Deze stoffen zijn eigenlijk altijd sterk, pillen niet en krimpen veel minder dan gesponnen garens. Om de natuurlijke stoffen te imiteren worden deze continugarens soms weer in stukjes gehakt om daarna gesponnen en gedraaid te worden, b.v. spun- polyester of fleece. Hierdoor wordt het gevaar voor pillen en krimpen weer net zo groot als bij de gesponnen garens.

Stoffen van continugarens zijn meestal synthetische stoffen zoals:
polyester - polyamide - acryl - elastomeer (heel dun synthetisch rubber elastiek), Lycra = elastomeer (merknaam).
Half-synthetische continugarens zijn : continuviscose (rayon) - acetaat - tri-acetaat.
De enige natuurlijke stof van continu garen is: zijde.

Gebreide stof
Een garen dat gebreid wordt op een breimachine. Deze stoffen zijn rekbaar en soepel met een hoog draagcomfort. Er zijn verschillende manieren van breien.

Geweven stof
Een garen dat geweven wordt op een weefgetouw, van ketting en inslag. Deze stoffen zijn niet rekbaar (behalve als ze in combinatie of intiem met Lycra geweven worden).
Weefgetouwen worden in vier soorten ingedeeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten