dinsdag 8 februari 2011

Soorten Stoffen 5: Structuur

Structuur van stoffen

Ajourstoffen
Ajourstoffen zijn stoffen met ingeweven kleine openingen. De gaatjes zijn regelmatig verdeeld en/of in een bepaald patroon gerangschikt.

Ausbrenner
Ausbrenner is een dunne stof geweven in platbinding. De stof is gemaakt van verschillende grondstoffen. Door bedrukking met een oplosmiddel wordt plaatselijk één van de gronstoffen verwijderd. De stof is op de hierdoor op bepaalde plaatsen transparant.

Argyle-ruit
De Argyle-ruit is oorspronkelijk een breisel met schuine ruit, doorsneden met lijnen, waarbij de verschillende kleuren aan de achterkant gewisseld worden en niet over de breedte van het breisel zijn mee gebreid.

Chenille
Chenille zijn stoffen waarvan de inslag bestaat uit chenille-garen. Het uiterlijk is aan beide zijden van de stof fluweelachtig.

Doupion
Doupion is een weefsel met onregelmatig uiterlijk, verkregen door slubgaren (garen met verdikkingen) als inslagdraad. Oorspronkelijk gemaakt van niet-afhaspelbare zijde.

Elastomeer
Het is een synthetische vezel met een zeer hoge rekbaarheid (b.v. elasthan en lycra). Wordt altijd gebruikt in combinatie met andere garens.

Fiberfill/wattine/volumevlies
Fiberfill is een luchtige tussenvoering die naast warmte het kledingstuk meer volume geeft. De stof is ontstaan door kleefstof of door smelten van synthetische vezels. Er zijn verschillende diktes verkrijgbaar. De dikte wordt door grammen aangegeven. Hoe meer gram, hoe meer volume. De stof heeft geen richting en kan alle kanten op geknipt worden.

Gestepte of gewatteerde stof
Gewatteerde stof bestaat uit één of twee stoffen, waartussen een wattenlaag ligt. Om verschuivingen te voorkomen, wordt het geheel doorgestikt.
Toepassing: Quilts, dik gevoerde creaties

Borg(tricot)
Borg is een veelal gebreide poolstof met zachte bobbelige bovenkant van geruwde lontgarens.

Boordstof/Ribbeltricot
Ribbeltricot is een breisel waarbij afwisselend naast elkaar één of meer rijen rechte steken en averechte steken zijn gebreid. Het breisel is aan beide gelijk en is in de breedte zeer elastisch. Het wordt vaak gebruikt voor boorden, randen en manchetten omwille van zijn elasticiteit.
Toepassing: Truien, Sweaters, ...

Changeant
Changeant is een stof geweven in platbinding met verschillende, vaak contrasterend gekleurde ketting- en inslaggarens. Bij beweging veranderd de stof van kleur.

Crêpe
Crêpe is een verzamelnaam voor allerlei soorten weefsels die door de binding, het gebruikte garen of de afwerking voor een korrelig onregelmatig uiterlijk zorgen.

Chambray
Chambray is een katoenen weefsel in platbinding. Het heeft een blauw geverfde ketting en een witte inslag draad.

Damast
Damast zijn weefsels waarin dessins zijn ingeweven, meestal uni gekleurd.
Toepassing: tafellakens, ...

Doubleface stof
Doubleface is - zoals de naam al doet vermoeden - een dubbel weefsel waarbij beide zijden verschillend zijn en apart als voorkant gebruikt kan worden.

Fluweel
Fluweel is een katoenen poolweefsel met glad oppervlak en met korte loodrecht op het weefsel staande, ingeweven poolgarens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten