zondag 6 februari 2011

Soorten Stoffen 3: Wol en Haarsoorten

Wol

Wol is het afgeschoren haar van schapen. Het voelt warm aan en is een goede warmte-isolator. Wol is vochtabsorberend zonder dat het vochtig aanvoelt en elastisch. Zonder veredelingsbehandeling is wol niet goed machine wasbaar omdat ze makkelijk vervilt en krimpt.

Duffel
Het is een zwaar wollen weefsel, gevold en geruwd aan beide zijden.

Flanel
Flanel is een wollen geweven stof, licht gevold en soms licht geruwd met een kort viltdek.

Harristweed
op het eiland Harris met de hand geweven dikke, stevige wollen stof. De stof wordt niet geruwd en niet geschoren.

Kasjmier
Kasjmier een zachte wollen stof, geweven in keperbinding met haar van de kasjmiergeit. Deze dure haarsoort is glanzend, zeer fijn en zacht, licht van gewicht en erg elastisch en wordt gebruikt voor kostbare sjaals en fijne damesbovenkleding.

Vilt/wolvil/vervilte stof
Vilt is een ongeweven, sterke en dichte stof, dat ontstaat door het vervilten van wolvezels en dierenharen. Dat is een mechanische en chemische behandeling onder gelijktijdige invloed van warmte, watervocht, wrijving en druk. Tijdens deze behandeling kan dit materiaal makkelijk in vorm gebracht worden, bijvoorbeeld voor een hoed. Vilt rafelt niet en is daarom uiterst geschikt om mee te knutselen.

Whipcord
Whipcord is een wollen weefsel met steile, sterk opvallende diagonale keperlijnen, steiler dan bij gabardine. Het weefsel is ook zwaarder, en wordt ook wel van katoen gemaakt of is een wolmenging.

Krijtstreep
Krijtstreep is een klassieke wollen stof (of wolmenging) met fijne lichtgekleurde lengtestrepen op een donkergekleurde ondergrond.

Laken
wollen geweven stof, gevold en geruwd met een in één richting gestreken, kort geschoren haardek.

Loden
licht gevolde wollen stof of wolmengingen, met een in één richting geruwd vezeldek. Loden stoffen worden geïmpregneerd en zijn redelijk bestand tegen regen.

Serge
dicht geweven stof van wollen kamgaren geweven in gelijkzijdige keperbinding.Haarsoorten

Het verschil tussen wol van het schaap en de haarsoorten zijn dat ze minder geschubd en gekroesd zijn. De meeste eigenschappen van wol komen wel overeen met de eigenschappen van de haar­soorten. De grondstof is namelijk eiwit.

Alpaca
Alpaca is afkomstig van een tamme lamasoort uit Peru. De vezel is glanzend en bruin tot zwart van kleur. Het wordt gebruikt voor dure, fijne stoffen.

Angora
Angora is afkomstig van het angorakonijn. De witte vezels zijn licht en hebben een zijdeachtige glans. Angora is een tamelijk zwakke vezel en wordt hoofdzakelijk gebruikt als bijmenging bij wol voor zachte gebreide artikelen, die zacht en glanzend moeten zijn.

Cashgora
Cashgora is een mohairachtige wol verkregen door kruising van verschillende Nieuw-Zeelandse geiten. Deze stof is stevig, zacht en licht in gewicht.

Hazenhaar
Hazenhaar wordt in de wolindustrie vaak als effectgaren toegepast, bv. in mantel-stoffen. Verder wordt hazenhaar gebruikt voor tapijten en voor de vervaardiging van hoedenvilt.

Kasjmier
Kasjmier is afkomstig van de kasjmiergeit. Een fijne en zachte haarsoort, die zeer licht in ge­wicht en erg duur is. Kasjmier wordt hoofdzakelijk gebruikt voor zeer kostbare sjaals. Daarnaast wordt kasjmier ook wel vermengd met zeer fijne wol waar­van men (kam) garens spint voor de vervaardiging van damesstoffen.

Mohair
is gemaakt van het haar van de angorageit, angorawol is van de angorakonijn. De stoffen zijn zacht, sterk glan­zend, weinig gekroesd en zeer veerkrachtig. De fijn­ste mohair, afkomstig van de jonge dieren, wordt gebruikt voor kleding. De grovere, afkomstig van de oudere dieren, wordt gebruikt voor meubelbekledingstoffen. Door de gladde structuur van de mohair­vezel is deze zeer geschikt voor de vervaardiging van gladde kamgarens en voor stoffen die niet mogen ver­vilten. Vooral bij grovere mohair komen veel kemps voor.

Kameelhaar
Kameelhaar is afkomstig van de kameel of van de dromedaris. De vezel heeft een goudbruine kleur en is bijzonder licht in gewicht. Kameelhaar wordt gebruikt voor jassen en mantels en om de prijs iets te drukken, vaak vermengd met fijne wolsoorten.

Koehaar
Koehaar wordt hoofdzakelijk gebruikt voor de maken van tapijten.

Paardenhaar
Haren van de manen en de staart van het paard zijn stug en zeer veerkrachtig en bijzonder geschikt als inslagdraad bij het weven va stoffen. Paardenhaar weefsels dienen als veer­krachtige tussenvoering voor het binnenwerk van jassen en colberts. Een nadeel is dat de stijve, gladde haren op den duur door de stof naar buiten ko­men. Om dit te voorkomen worden paardenharen omtwijnt met een katoenen draad.

Vicuna
Vicuna is afkomstig van een in het wild levende lamasoort. De haren zijn nog zachter, glanzender en fijner dan van alpaca. Vicuna is erg duur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten