zaterdag 28 augustus 2010

GSM-tas makenGisteren heb ik voor mijn wederhelft een gsm-tasje in elkaar gestoken. Op zich niet veel werk, als je eenmaal door hebt hoe het moet. Ik raad dus zeker aan om eerst alle uitleg te lezen en daarna eraan te beginnen (en dus niet ongeduldig zijn, zoals mij, en gewoon ineens beginnen zonder te lezen).

Nodig:
- Stof
- Voering (opt.)
- Vlieseline
- Basting
- Stof om tss voering en buitenstof te steken (aka vulling)
- PatroonpapierStap 1
Allereerst nemen we de maten op. Je moet weten hoe breed, dik en hoe lang je toestel is. Bij mij is dat respectievelijk 5 cm, 1.5 cm en 10 cm. Reken bij de breedte een extra centimeter, de dikte een halve centimeter en de lengte kun je zo laten. Dat komt dan neer op: 6 cm, 2 cm en 10 cm. Nu we deze maten hebben kunnen we beginnen met het patroon.

In het patroon hieronder zie je hoe. Lijntjes die hetzelfde gekleurd zijn, hebben dezelfde afmetingen.


Stap 2

Knip je stoffen uit. Vergeet geen naadwaarde toe te voegen! Ik heb 1 cm gebruikt.
Knip je vlieseline, zonder naadwaarde.
Strijk je vlieseline op de voeringstof en de buitenstof.
TIP: De voeringstof is niet noodzakelijk. Deze geeft je gsm-tasje wat dikte voor als je dunnere stoffen gebruikt die niet al te stevig zijn. Gebruik je een stevigere stof als buitenstof, is het niet echt nodig.


Stap 3

Naai met de hand de tussenstof met enkele steekjes vast aan de binnenkant van de buitenstof. Later haal je deze steken weg.

 
Stap 4
Naai je sluiting aan je stof. Ik heb velcro gebruikt. Let erop dat de afstand hetzelfde is zodat alles mooi over elkaar sluit. Op de foto is de onderste stof de voering en de bovenste stof de buitenstof. Bij de buitenstof komt de sluiting onderaan te liggen en bij de voering bovenaan.
 
Stap 5
Plooi de stof met de goede kanten naar elkaar in de helft. De gelijke hoeken komen op elkaar. Naai de zijkanten dicht. Doe dit ook voor de voering. Laat hierbij echter aan 1 zijde een gat van ongeveer 8com open. Het kan zijn dat je dan maar 1 cm moet stikken, maar dit gat is nodig om later je stof erdoor te trekken.

Stap 6
Breng de zijnaad evenwijdig met de onderkant. Hierdoor krijg je een driehoekje. Dit driehoekje stik je. Doe dit voor beide kanten en ook voor de voering.


Stap 7
Keer de buitenstof met de goede kant naar buiten. Schuif deze daarna, met de goede kanten tegen elkaar, in de voering. Zorg ervoor dat alle lijntjes elkaar mooi volgen. Stik de flap rondomrond vast. Zorg ervoor dat ook de voorkanten aan elkaar vasthangen door deze dicht te naaien.

Stap 8
Trek de buitenstof door het gat in de voering naar buiten. Duw de hoeken goed uit. Daarna sluit je het gat in de voering door de naden naar binnen te doen en zo dicht mogelijk bij de rand vast te naaien.

Stap 9

Duw de voering in je tas. Duw de hoeken goed uit. Strijk nog even over het geheel en voila, je tasje is klaar!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten