maandag 9 april 2018

Een winterrok


Nadat ik de Blauwe winterjurk maakte, bleef de inspiratie komen. De stof was ideaal om ook nog een poofy winterrok uit te maken. Oorspronkelijk had ik 4m van deze stof gekocht omdat ik toen nog niet exact wist wat voor soort jurk ik hiermee ging maken. Dus had ik genoeg stof om zeker 2 jurken uit te kunnen halen als ik wou.


Ik wist ook meteen welke rok ik wou maken en dook in mijn patronen op zoek naar McCall's 5591. Deze maakte ik voor het eerst in 2011. De stijl sprak me vanaf het begin aan, maar indertijd had ik nog niet veel vertrouwen in mijn kunnen. Zo vergat ik de rok van een onderrok te voorzien en de gekozen stof was toen heel doorzichtig. Ook naaide ik er geen zakken in, omdat ik dat echt niet zag zitten. Zoals gezegd had ik nog niet veel vertrouwen in mijn kunnen en schrokken de zakken mij af. Mensenlief, als ik die toen had gemaakt, zou ik nooit meer zakken in een kledingstuk willen steken. Hoofdbrekens dat deze zakken mij hebben gekost! Ik heb het detail van de zak zeker 6 of 7 keer losgetornd, er terug aan gezet om weer los te tornen. Het was een serieuze brok om mijn tanden in te zetten. Uiteindelijk zag ik het licht en had ik door dat ik de stoffen niet met de goede kanten op elkaar moest leggen, maar de verkeerde kant van de band moest op de goede kant van de rok. Op dat moment heb ik het project even gelaten voor wat het was. Anders had ik het zeker naar de bom geholpen, gefrustreerd als ik was.


Na een uurtje of 3 had ik me er dan toch weer aan gezet en ging ik gezwind voort met naaien. Ik had nog wat ruzie met de zijkanten van de zakken (ze zijn nu nog steeds niet perfect) en de rits. De problemen met de rits hadden volgens mij meer te maken met de uber dikke stof en het feit dat ik niet gewend ben om een gewone rits in te zetten. Dat komt ervan, van alleen maar jurken met onzichtbare ritsen te maken ;-)

Dus, nu was de rok wel af, maar als ik hem paste, lag hij me toch niet echt. Er was iets 'scheef', maar ik kon de vinger er niet opleggen. Toen ik de rok aan mijn man liet zijn, keek hij me nogal vreemd aan en zei: Die plooien zijn niet gelijk. De ene gaat volledig naar beneden en de andere niet. Da's echt niet mooi. Ik keek nog eens naar de rok en ineens viel mijn frank: een van de plooien had ik de verkeerde kant opgeplooid. Aargh!


Ik had het dan echt helemaal gehad met deze rok. Waarom kon die nu niet gewoon van de eerste keer zo perfect zijn zoals ik me had voorgesteld? Gewapend met mijn tornmesje ging ik aan de slag en tornde er gezwind op los tot ik de plooi kon veranderen. Ook de achterste plooien werden losgetornd. Blijkbaar heeft mijn achterste tegenwoordig wat meer ruimte nodig dan 7 jaar geleden. De dag nadien naaide ik de naden weer dicht en Ta-Da: een rokje dat erom vraagt om verliefd op te worden!


Alles bij elkaar: hoewel ik het echt een mooi patroon en mooie rok vind, denk ik niet dat ik het nog eens zal maken. De instructies zijn verwarrend, wat me heel wat problemen met de zakken heeft opgeleverd. Het ineen naaien van deze rok was ook echt niet aangenaam. Dragen daarentegen is een ander verhaal. :-D

Geen opmerkingen:

Een reactie posten