maandag 26 maart 2018

De Blauwe Winterjurk


In december/januari - toen het nog goed koud was - kreeg ik een idee voor een nieuwe winterjurk. Ik vond dat ik niet genoeg warmere vintage-geïnspireerde jurken had om naar het werk te kunnen aantrekken. Gewapend met wat inspiratie, ging ik naar de stoffenwinkel en kwam deze stof tegen. Een schot in de roos! Het model zag ik al meteen voor mijn ogen verschijnen. Niet té poofy (geen cirkelrok of iets anders met petticoats), maar een eenvoudige jurk met de flair van de jaren 50: Klassiek, stijlvol en perfect om naar het werk te dragen.


Dus startte ik met mijn idee op papier te zetten. Als je me volgt op Facebook kan je de volledige inspiratiepost hier terugvinden. Negeer mijn geweldig tekentalent. Ik naai, ik teken niet :-P  

In eerste instantie wou ik  Jennifer Lauren's Laneway Dress met Butterick 5520 samenvoegen. De Laneway Dress zou als basis dienen en B5520 voor de Raglan Mouwen. Daarnaast zou ik nog extra plooien in het rokgedeelte maken en een boothals eraan zetten. Zodra het idee naar voren kwam, paste ik het patroon ook meteen aan en maakte het eerste proefmodel. Het rokgedeelte was alles wat ik verwachtte en gewoon perfect. Het bovenste gedeelte stelde echter zwaar teleur. Het paste helemaal niet. Het project werd aan de kant gelegd en een aantal weken keek ik er helemaal niet naar om.Februari ging voorbij en er werd niets aan het model gedaan. Toen ik echter op zoek ging naar een jurk om naar een trouw te gaan, kwam ik het bonuspatroon voor de Laneway Dress tegen. Jennifer Lauren wist gewoon dat wij op een gegeven moment een model met klassieke halslijn nodig hadden en zorgde hier ook voor! Als ik eraan terug denk, was het een simpele aanpassing geweest, maar ik was zo gefocust op de Raglan mouwen en boothals, dat ik gewoon niet aan een klassieke halslijn had gedacht. Ik wou per sé Raglan mouwen omdat ik schrik had dat gewone mouwen niet zouden lukken met deze dikke stof.

Zie eens hoe geweldig gelijk de naad is met de rits erin!
Nu, voor de aanpassingen aan het patroon:
  • Eerst en vooral zette ik plooien in het rokgedeelte ter hoogte van de voorste nepen. Op die manier zouden de plooien van de rok en de nepen van het topje perfect overeenkomen. Voor de plooien voegde ik 10cm toe aan elke neep. Deze nepen streek ik naar de zijkant van het lijfje nadat alles was genaaid. Het achterpand liet ik ongemoeid. Er bestaat ook zoiets als teveel poofyness. ;-)
  • Omdat ik het bonuspatroon met de klassieke halslijn niet niet had gemaakt, moest ik hier de aanpassingen die ik bij het origineel had gemaakt, nog toepassen: De achterkant werd met 2,5cm - zoals altijd - ingekort en in de taille werd 2 cm weggenomen. De schouders werden met 1 cm verkleind.
En da's eigenlijk alles. De stof doet de rest: stevig zonder veel 'vloeiendheid', a.k.a. drape, zodat de vorm vanzelf wordt bewaard.

Ja, ik ben echt helemaal zot van al die plooien!

Ik ben echt helemaal verliefd op deze jurk. Ook al zijn de echte koude dagen normaal gezien al voorbij, ik ben blij dat ik hem heb gemaakt. Op het moment dat ik deze post schrijf, ligt er immers weer sneeuw buiten. En dat terwijl het een paar dagen geleden nog 15°C was! Ik weet wel welke jurk ik deze week zal aandoen naar het werk. Wie weet, als je me op I Facebook of Instagram volgt, heb je het debut van de jurk misschien al meegemaakt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten