dinsdag 26 december 2017

Kerstjurk 2017


 
Voor zij die me niet volgen op Facebook of Instagram: Prettig Kerstfeest!

Vorige week besliste ik ineens dat ik dit jaar een nieuwe Kerstjurk nodig had. Nadat ik een paar jaar geleden een hele Kerstoutfit zelf had gemaakt, is het blijkbaar een beetje mijn ding geworden. Of dat laat mijn halve trouwboek me toch weten. Toen ik hem over mijn plannen vertelde, zei hij dat hij mijn traditie wel tof vind. En hier stond ik dan, ik had zelfs niet door dat het een traditie was geworden!

Dus, die vrijdagavond nog neusde ik door mijn verzameling patronen op zoek naar eentje dat me geschikt leek. Een minuutje later kwam ik langs Butterick B6018, een reproductiepatroon van Butterick dat in 1966 blijkbaar nogal populair was. Of zo wist een dame op een van de naaigroepen die ik volg me te vertellen. Mijn vorige ervaringen met reproductiepatronen waren niet zo positief - meestal vielen die steeds veeeeeel te groot uit - dus besloot ik om de vraag in de FB-groep te gooien. Uiteindelijk bleek mijn vrees ongegrond. Het paste vrij goed vanaf de eerste keer!

Voordat ik mijn draaibare proefversie maakte (wordt binnenkort op de blog getoond), haalde ik 2cm onderaan de rok weg en deed ik een holle rug aanpassing (-2 cm t.h.v. middenachter aan de taille, wat in het rokgedeelte viel voor dit patroon). Na de proefversie heb ik er nog eens 10 cm afgehaald van de rok en gebruikte ik maar een zoom van 1cm in plaats van de aangeraden 5 cm. Ook paste ik de schouders aan door 1,5cm weg te nemen op het voor- en achterpand en dit te laten uitlopen tot 0, ongeveer halverwege de ronding van de schouder


Ik vind dit echt een super patroon. Het was gemakkelijk om te maken, snel in elkaar gezet en het silhouette is echt prachtig. Het flatteert je figuur met een klassieke snit en niet te snug in de taille. Dit patroon heeft een rits in de linker zijnaad. Normaal is dit een gewone rits, maar voor de esthetische waarde heb ik er een onzichtbare rits in gezet. Ook al heb ik het deze keer niet moeten doen, zou het heel gemakkelijk zijn om aanpassingen aan de maat aan te brengen vanwege de verschillende rokdelen. Hoewel ik het een super patroon vind, zou ik het niet snel opnieuw maken. 2 Kledingstukken zijn momenteel voldoende voor mijn kleerkast. Als deze of de draagbare proefversie aan vervanging toe is, maak ik hem nog eens opnieuw. 


Oh, en voor ik het vergeet: ik gebruikte een donkerblauw satijn voor de bovenkant en rok en een donkerblauwe polyestermengeling (ik ben vergeten welke juist) met gouden bolletjes voor de bovenste rok

Geen opmerkingen:

Een reactie posten