zaterdag 17 oktober 2015

Tutorial: de Finch Saddle BagZoals beloofd: de tutorial om je eigen Finch Saddle Bag te maken. Het patroon komt zonder enige instructie, dus voor de beginners onder ons leek het mij wel eens tof om een tutorial te schrijven. Hieronder vinden jullie hoe ik deze tas heb gemaakt. Zijn er verbeteringen mogelijk? Altijd. Maar dat neemt niet weg dat deze gewoon tof is om te maken.

Om te beginnen knip je alle nodige delen uit. Voor mijn versie heb ik besloten om de buitenkant in namaakleer te maken en de binnenkant (voering) van gewone katoenen stof. Beide stoffen had ik nog in mijn stash zitten van vorige projecten.  Om de voering te verstevigen, heb ik ook nog Vlieseline 250 gebruikt: Deel A werd 2x uit Vlieseline geknipt, D en E 1x. Als je buitenstof niet sterk genoeg is (bv. licht katoen), verstevig je deze best ook met Vlieseline. Dit is ook aan te raden voor de schouderband.

Voorbereiding: strijk de Vlieseline op voering A, A', D en E en eventueel ook de buitenkanten en schouderband, voor zover dit nodig is.

Neem de flapdelen E en E' (voering en buitenstof) en leg deze met de goede kanten op elkaar. Op 1cm afstand, naai rondom rond, maar laat de bovenkant open.


Voordat we de flap met de goede kant naar buiten draaien, knippen we de hoeken nog in om  bulk tegen te gaan. Let erop dat je tot vlak voor de stiklijn knipt en zeker niet door de stiksels. Ga je erdoor, dan zal er later een gaatje ontstaan.


Draai de flap nu met de goede kanten naar buiten en strijk plat. Strijken is een belangrijk onderdeel voor een nette afwerking. Werk je met namaakleer of een hittegevoelige stof, strijk dan enkel de binnenkant of leg er een strijkdoek over. Nu is het ook het moment om het eerste gedeelte van je sluiting in de flap te zetten.


Met je naald zo dicht mogelijk bij de rand, 'topstitch' rondom de flap. Let op: deze stiksels zijn zichtbaar. Naai liever wat trager voor een mooier resultaat. Leg de flap even opzij. Hier komen we straks op terug.Nu gaan we de binnenkant van de voering ineen zetten. Hiervoor zet je eerst deel A van de voering aan deel D' van de voering. Je zal een beetje moeten puzzelen om de aflijning mooi naast elkaar te krijgen, maar ik ben er zeker van dat het je wel zal lukken. Nadat je deel A aan deel D' hebt genaaid, naai je deel A' aan de andere kant van deel D'.

Pin deel A aan D'

Naai deel A aan D'

Knip de naadwaarde bij (tot ongeveer 0,5cm)
om later bulk te voorkomen

Neem nu de flap van daarnet er terug bij. We gaan het achterpand samen stellen. Dit doen we door eerst deel C met de goede kant naar boven te leggen, daarop de flap met de buitenkant naar beneden en als laatste deel B met de goede kant naar beneden. De flap zit nu als het ware gesandwiched tussen de buitenste delen.


Strijk het achterpand met de flap naar boven open. Werk af door te 'topstitch'-en.


Net zoals we daarnet de voering aan elkaar hebben genaaid, gaan we nu de buitenkant aaneen naaien: naai het voor- en achterpand aan deel D. Haal overbodige bulk weg indien nodig. Draai met de goede kant naar buiten en zet het tweede deel van de sluiting op het voorpand.


Nu is het tijd om aan de schouderband te beginnen. In het patroon zit oorspronkelijk een extra deel om een schakel te kunnen aanzetten. Ik heb deze niet toegepast omdat ik het onnodig vond. Je kan dit nog altijd toepassen, door onderstaande stappen te volgen. Het enige verschil is dat je Deel F ook gebruikt. Om deel F te werken, volg je ook de uitleg voor deel G.

Plooi deel G in de lengte dubbel, met de goede kant naar binnen. Naai de zijnaad en draai met de goede kant naar buiten. Nadien kan je met evenwijdige lijnen nog wat (sier-)stiksel aanbrengen. Voor mijn stof was dit zeker nodig om uitrekking te voorkomen. Bij gewone katoenen stof is dit niet altijd nodig.


Indien je deel F gebruikt, is het nu het moment om de schakel eraan te plaatsen. Plooi F dubbel en schuif de schakel in de plooi. Drieg deze vast zodat het niet meer verschuift. Aan de andere kant van de schakel doe je hetzelfde voor het uiteinde van deel G. Maak hierbij een extra omslag om de rafelrand te verbergen. Nadat je beide uiteinden hebt gedaan, kan je hiermee verder gaan zoals hieronder voor deel G uitgelegd.

Vouw een 3-tal cm van het ene uiteinde van deel G naar binnen. Positioneer het uiteinde t.h.v. de naad van het achterpand. Naai eerst een vierkant en nadien een kruis in dat vierkant. Het kruis zorgt ervoor dat de schouderband goed stevig aan de tas zit.


Bijna klaar! Momenteel heb je 2 zakken: de buitenste zak met de goede kant naar buiten (zoals hierboven) en de binnenste zak met de goede kant naar binnen. Om van 2 zakken 1 te maken, zetten we de buitenste zak in de binnenste. Let erop dat je de schouderband goed naar beneden duwt zodat deze niet in de weg zit. Pin de randen aaneen. Let erop de de naden recht tegenover elkaar liggen. Dit geeft later een mooiere afwerking. Aan het achterpand laat je een dikke 15cm open zodat je de tas nog kan keren. In onderstaande foto is het begin en einde van de stiklijn aangegeven met een dubbele kopspeld. Dit werkt voor mij het beste tijdens het naaien om te weten dat ik niet verder mag.Keer nu de tas voorzichtig naar buiten via de opening. Dit is niet gemakkelijk en zal enige tijd kosten, maar is wel degelijk mogelijk.


Als laatste staat er ons nog 1 ding te doen. Nadat je de voering zo goed mogelijk naar binnen hebt geduwt (dus alle kantjes vallen mooi in elkaar) moeten we de opening nog dichten. Ook hier zijn er weer 2 manieren voor. Ofwel naai je de opening met een onzichtbare steek toe (handwerk) ofwel topstitch je de bovenrand. Voor de bovenkant van tassen is de laatste methode aan te raden voor het mooiste en langdurigste resultaat. Vanwege de bulk, zeker bij de naden, is het ook hier aan te raden om traag te naaien voor een mooie afwerking.Tadaaaaaaaa! Je tas is klaar voor gebruik! Veel plezier ermee!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten