woensdag 8 mei 2013

Maak je eigen meubelovertrek

English version

Hier is hij dan: de tutorial om je eigen overtrek te maken voor een (bijzet)tafel! Omdat ik tijdens het proces geen foto's heb genomen, heb ik het even uitgetekend voor jullie. Veel tijd neemt dit niet in beslag: het is een snel en makkelijk project. Op één avond heb je een nieuw meubel; van het nemen van de maten tot de overtrek over je meubel trekken. Lees dus snel verder om meer te weten!
Stap 1
Neem de maten van je meubel: lengte/diepte (a), breedte (b) en hoogte (c). Deze drie maten is alles wat je nodig hebt, tenzij de onderkant breder of smaller is dan de bovenkant, dan zou ik deze maten ook nog nemen. Voor het patroon voeg je er nog minstens 1cm naad bij (1,5 cm is ook goed).

(a) = 45 cm + 1 cm
(b) = 45 cm + 1 cm
(c) = 55 cm + 1 cm

Stap 2
Mijn meubel heeft 1 bovenoppervlak en 4 zijden die allemaal dezelfde afmetingen hebben. Ik heb dus ook 1 bovenkant en 4 zijkanten nodig. Voor de bovenkant neem je de maten (a) en (b). In dit geval zijn alle zijden gelijk en heb jek dus een mooi vierkant van 46cm x 46cm (fig. 1). Dit knip je 1x uit.
Voor de zijkanten neem je de maten (b) en (c).  Dit geeft een rechthoek van 46cm x 56cm (fig. 2). Zorg ervoor dat je hiervan evenveel stukken als zijden hebt. In dit geval betekend dat dat je 4 rechthoeken zal hebben.


Stap 3
Naai nu de rechthoeken (fig.2) aan het vierkant (fig. 1) met de zijden van 46cm (b) mooi tegen elkaar uitgelijnd.

Stap 4
Naai nu de zijkanten aan elkaar. Hier heb ik de kanten die je aaneen moet naaien dezelfde kleur gegeven. Je kan dit het beste doen door aan de onderkant te beginnen en boven - bij het vierkant - te eindigen. Als je boven aankomt, naai je aan een rustig tempo verder zodat je de hoek mooi kan afwerken. Knip de hoeken korter zodat ze niet te dik worden.

Stap 5
Nu is het tijd voor de laatste stap: het omzomen. Werk de rand eerst netjes af met een zigzag-steek of je overlocker. Nadien strijk je de zoom 1cm om en naai je deze vast.

Voila! Je overtrek is klaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten