zondag 15 april 2012

Sewing essentials


Na al mijn posts over wat je allemaal kan maken en hoe je het moet doen (zie maar bij tutorials), besefte ik ineens dat ik het nog nooit het gehad over de essentiële naaibenodigdheden! Die dingen waar je naast je naaimachine en naaigaren niet omheen kunt. Na meer als een jaar bloggen is het dringend tijd om hier eens verandering in te brengen.

Scharen
Allereerst zijn er de scharen. Niet zo'n botte papierschaar, maar wel een degelijke, scherpe naaischaar. Je hebt er een grote nodig - om je stof te knippen - en een kleintje - om die lastige draadjes na het naaien te verwijderen en nog meer klein frutselwerk. Spijtig genoeg blijft een schaar niet scherp als je het gebruikt. Koop dus zeker en vast een 'scharenslijper' zodat je ten allen tijde kan voorkomen dat je schaar te bot is en je niet door de stof raakt.

Scharen is niet het enige dat je nodig hebt. Een strijkijzer is ook zéér belangrijk! In principe zou je elke naad die je stikt, mooi glad moeten strijken. Ik moet wel bekennen, meestal doe ik dat niet direct, veel te lui voor. Maar toch, zonder strijkijzer krijg je geen enkel kledingstuk mooi afgewerkt. Een essential dus. Een strijkplank daarentegen heb je niet per sé nodig: een strijkdoek op de tafel is ook al genoeg (tenzij je een stoomstrijkijzer gebruikt)

Patroon overnemen
Voordat je echter nog maar kan beginnen met knippen en strijken, moet je eerst je patroon kunnen nemen. Daarvoor heb je patroonpapier nodig. Dit is papier dat vooral onhandig is om mee te werken als het nog groot is (een grote tafel kan hierbij al eens helpen), maar uiteindelijk is het alleen maar een genot. Je hoeft je origineel patroon niet in stukken te knippen, je kan duizenden veranderingen aanmaken zonder dat je het origineel kwijt bent, ... Om het patroon te kunnen overnemen heb je nog vier dingen nodig: een potlood, een lat, een (zwarte) stift en een papierschaar. Met het potlood traceer je het patroon. Daarna ga je met de stift over de potloodlijnen terwijl je de lat gebruikt om je rechte lijnen recht te houden. De papierschaar dient natuurlijk om je patroon uit te knippen. Dit doe je niet met je naaischaar, want anders is die veel te snel bot.

Stof knippen
Nu heb je je patroon op papier, maar moet je het nog overnemen op de stof. Hier heb je nog 2 dingen voor nodig: (kop)spelden en kleermakerskrijt. Spelden spreekt voor zich denk ik: zo kan je je patroon aan je stof vastmaken zodat er niets kan verschuiven. Kleermakerskrijt. In elke naaiwinkel kan je het vinden, het kost niet veel en je vind het in verschillende vormen en kleuren. Toch ben ik er niet zo'n geweldige fan van. Onlangs ben ik een speciale stift tegen gekomen. Het doel is hetzelfde als dat van het krijt, nl. het overnemen van het patroon op je stof, maar het blijft er beter op zitten en is duidelijker. Afhankelijk van welke versie je koopt, verdwijnt het na drie dagen en/of verdwijnt het bij het wassen. Krijt daarentegen vervaagt al heel snel als je met je stof bezig bent. Het nadeel van de stift is dat het duurder is dan het krijt en dat je het niet altijd even gemakkelijk vind. Ook zijn er minder kleuren van beschikbaar.

Driegen
Als je alles helemaal volgens de regels van de kunst zou doen, zou je beginnen driegen. Driegen doe je door met steken van ongeveer 1cm je nepen en dergelijke over te nemen van je patroon op je stof. Als je deze post al heb gelezen, dan weet je wel dat ik eigenlijk niet zo'n fan ben van driegen: veel te tijdsintensief voor weinig profijt (in mijn ogen tenminste). Behalve voor de rits! Zeker aan te raden als je je rits er goed wil inzetten: zo kan je op voorhand zien hoe de rits zit en of de jurk/broek/rok niet te los/vast zit. Nu, voor driegen heb je naaigaren nodig in een afstekende kleur. Dat wil zeggen dat je garen helemaal anders zijn dan je stof, bv. wit tegen zwart, oranje tegen paars, ... Ook heb je gewone naalden nodig om met de hand te kunnen naaien (dus geen machinenaalden).

Torn-mesje
Goed, als allerlaatste nog een geweldige uitvinding: het tornmesje. Hiermee kan je gemakkelijk al je steken terug lostornen mocht je iets fout hebben gedaan. Zeker en vast onmisbaar in elke naaidoos! In principe zou je dit ook kunnen met de kleine schaar, maar dat is lang zo handig of zo snel niet! Naast het lostornen kan je het ook gebruiken om die losse draadeindjes weg te halen of je driegdraden te verwijderen. Zonder tornmesje kan ik niet!

Voila, daar heb je het: de essentiële naaibenodigdheden! Hiernaast zijn er natuurlijk nog enkele fournitouren die je altijd in je voorraad moet hebben, maar dat is voor een volgende keer.

2 opmerkingen:

 1. Hoe heet zo'n markeerstift en kan ik deze gewoon in een fourniturenzaak halen? Tot nu toe spelde ik alles, maar dit is absoluut niet handig met reuma.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey

   De markeerstift komt uit de Veritas. Ik vermoed dat een fourniturenzaak deze ook wel zal hebben. Het is iets duurder dan krijt, maar ideaal om (tijdelijk) je patroon af te lijnen. Als je met een dubbelgeplooide stof werkt (bv. voor een patroon op de stofvouw), zou ik de spelden wel niet helemaal opzij laten liggen. Deze kunnen voorkomen dat het onderste gedeelte zich verschuift, waardoor je kledingstuk wel eens kan mislukken.

   Verwijderen