zondag 4 maart 2012

23 nieuwe patronen en plaatsgebrek

Mijn collectie patronen is vorige maand enorm uitgebreid geweest met maar liefst 21 nieuwe patronen! Ja, ik heb me even laten gaan :D Maar af en toe moet dat ook kunnen natuurlijk. Het waren vooral patronen die ik al een paar maanden wil hebben. Hoe hard ik hier in de buurt ook zocht, nergens vond ik ze. Heel even heb ik gedacht dat ik geluk had, toen ik merkte dat één van mijn naaiwinkels een Vogue Patterns-boek had. Helaas. Pech gehad. Het patroon dat ik zooooooooo graag wou (hetgeen waar ik nu dus mee bezig ben, zie voorgaande berichten) zat er niet bij. Uiteindelijk was ik het beu en heb ik een paar stappen ondernomen zodat ik ook patronen van over het water naar hier kan laten komen. Afhankelijk van de site lopen de verzendkosten soms écht wel hoog op, maar als je de moment afwacht, is het dat allemaal waard. Zo heb ik 15 patronen in 1 rits gekocht om de verzendkosten de moeite waard te laten zijn (oorspronkelijk wilde ik er meer, maar dan gingen de verzendkosten de hoogte in).

VOGUE
- V8333
McCALL'S
- M5391
- M5894
- M6433
- M5927
- M6076
Mrs DEPEW
- Oohlala sew-along Kit
- Ladies 1940's Wrap Blouse
- Simplicity 3300

Nu stelt er zich wel een ander probleem: mijn manier om mijn kooppatronen te stokkeren is niet meer voldoende. Tot hiertoe stak ik ze allemaal in zo'n dikke dossierkaft in een mapje. Ondertussen heb ik al 4 van die kaften. Ideaal is het echter niet. Zolang het patroon nog niet werd gebruikt - en er dus ook nog geen overgenomen stukken inzitten - gaat dat allemaal. Dan kunnen er verschillende in 1 kaft. Maar van zodra er de overgenomen en aangepaste patronen bijkomen, is het omzeep. Dan krijg ik er nog maar 5 ofzo in 1 kaft. En dat is dus echt niet genoeg per kaft! Nu ben ik dus op zoek naar een manier om mijn patronen mooi te bewaren zodat ze zolang mogelijk goed blijven (dus in een plastiek mapje) zonder dat ze al té veel plek innemen. Hoe organiseren jullie jullie patronen?

7 opmerkingen:

 1. Hallo, ten eerste, hele gave blog! ik ben ook steeds meer aan het naaien geraakt en begin steeds beter te worden, op dit moment ben ik begonnen met het patroon V8333, die blazer. ik zie dat jij die ook gekocht hebt. alleen dit is de eerste keer dat ik een engels patroon te pakken heb en ik kom er niet helemaal uit, heb je nog tips om met dit patroon te werken?

  Groetjes Nadia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Nadia

   Ik ben nog niet begonnen met V8333 (momenteel ben ik nog bezig met V8766). Maar speciaal voor jou zal ik er volgende week mee beginnen zodat we het samen kunnen maken. Waar zit je in de knoop?

   Verwijderen
 2. oke dat vind ik heel aardig, nou ik heb hem eigenlijk net uitgeknipt en ik ben het patroon gaan doorlezen. maar het zijn vooral de nieuwe termen etc waar ik aan moet wennen. het begin met het figuurnaad naaien snap ik nog, maar daarna wordt het me al snel vrij onduidelijk. ik begin wel met een hele goedkope stof ( een oud laken ) om hem uit te proberen. vind het zo jammer om gelijk een dure stof kapot te knippen en dat het dan misschien mis gaat. maar wat ik volgens mij uit het patroon begrepen heb is dat je een buitenstof hebt, en tussen die stof en de voering nog een stof en dat is de interfacing? of is dat vliseline?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Nadia, het is sowieso al een slim idee om eerst een proef te maken van je patroon. Zelf begin ik daar ook altijd mee en bij sommige stukken moet ik zelfs een tweede of derde proef maken. Want hoe je het ook draait of keert, wij hebben geen van allemaal een standaard figuur en er moet dus altijd wel iets worden aangepast.

   'Interfacing' is inderdaad Vlieseline, mocht je ooit twijfelen: vanaf dat er 'fusible interfacing' staat, bedoelen ze strijkbare vlieseline. Nu, het moeilijke zit hem in de dikte van die vlieseline. Is het de bedoeling dat de vlieseline volume geeft (bv bij een quilt) of gewoon wat extra stevigheid (zoals in dit geval)? Wat mij heeft geholpen met hier een onderscheid in te maken, is kijken naar de kledingstukken in de winkel. Toevallig heb ik een paar vesten in mijn kast hangen, waarvan er eentje niet volledig gevoerd is. Aan de binnenzijde daarvan is te zien dat er iets wit (vlieseline dus) is opgestreken. De Vlieseline die ik standaard in mijn voorraad heb zitten, is er eentje die wel wat stevigheid biedt, maar niet te veel; gewoon dat extraatje: H405. Daarnaast heb ik ook de hele stevige variant (voor ceintuurs, bodems van handtassen, ...): H250. Je moet op de blog maar eens zoeken achter Vlieseline. Ik heb er een aantal posts over gemaakt met wat uitleg.

   Nu, de instructies heb ik er ook even bijgenomen. Om heel eerlijk te zijn moet ik ze zelf ook eerst even stap voor stap op een deftige manier doornemen en al doende opschrijven. Meestal worden de instructies wel duidelijk als je bezig bent. Misschien dat ik een sew-along organiseer om dit duidelijk in beeld te kunnen brengen. In elk geval, mocht je ondertussen op iets stuitten waar je geen raad met weet, stuur mij een mailtje en dan help ik je wel verder. Ook is deze site misschien handig: http://www.naaipatronen.nl/woordenlijst
   Voor (bijna) elke engelse term is er de nederlandse vertaling gegeven. Dat wil meestal ook al heel veel doen!

   Verwijderen
 3. koop jij daar altijd stof voor, voor je proeven? ik vind dat zo zonde van het geld:P ik heb dit keer gewoon een oud laken gepakt,

  oh dan heb ik dat toch goed gegokt. hier heb ik volgens mij vliseline nodig die je vast moet naaien, hoe kom jij aan al die informatie dan? hoelang ben jij eigenlijk al aan het naaien ( Sorry ben een beetje nieuwsgierig aangelegd )

  ik ben ondertussen bij stap 5 en ik denk inderdaad dat ik er gaandeweg wel redelijk achter kom. en anders hoor je het wel van me:P

  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Nadia

   Ja, ik koop daar altijd stof voor. Meestal zijn die wel voor maar €1 of €2/m, dus in dat opzicht is het zeker geen verspilling van geld. Ook omdat ik altijd een paar meter koop zodat ik er zeker met toe kom. Als ik voor ieder project enkel zou werken met oude lakens ofzo, zou ik al snel zonder proefstoffen zitten. Onlangs heb ik ook een hele resem stoffen gekregen van mijn grootmoeder die net verhuisd is. Dus zo heb ik dan ook weer even genoeg (proef)stoffen :)

   De Vlieseline is inderdaad eentje om in te naaien. Hoe ik aan al mijn informatie kom: ik speur constant het www af op zoek naar interessante tutorials en als die me niet kunnen helpen, dan ga ik te rade bij mijn mama. Ondertussen ben ik twee jaar aan het naaien, zonder ooit geld te hebben gegeven aan lessen :P

   Verwijderen
  2. Nadia

   Ik kwam zojuist deze site tegen (in het engels). Misschien eens handig om door te neuzen? Op het eerste zicht (en die was heel vluchtig) leek het mij wel eentje te zijn met een duidelijke uitleg. Niet met hetzelde patroon, maar op zich is de basis wel hetzelfde:

   http://www.patternrunway.com/2012/04/goal-1-completed-tailored-jacket.html

   Verwijderen