woensdag 2 februari 2011

Soorten stoffen 1: Zijde

Alle soorten stoffen kunnen met elkaar gemengd worden. Zo verkrijg je andere eigenschappen. Dus je kan een synthetische-wolle stof hebben, maar evengoed een katoenen-zijde. Houdt de was- en strijkvoorschriften voor de verschillende stoffen goed in het oog. Volg altijd de voorschriften voor de delicaatste stof. Zit er dus bv 20% wol bij, dan volg je de wol procedure.

Zijde
Zijde wordt gesponnen door de zijderups als een oneindige, fijne en glanzende draad. Ruwe zijde is stugger dan gewassen zijde, die zacht aanvoelt. Wees wel voorzichtig met zijde, want het is een kwetsbare stof die mooi glanst maar gevoelig is voor invloed van zonlicht op kleur.
Qua garen is het de enigste natuurlijke continu garen.

Bourette zijde
Mengweefsel dat ruw aanvoelt, glansloos en genopt oogt. Vaak gemengd met katoen.
Toepassing: Blouses, overhemden, huishoudtextiel.

Chiffon
Dit is een gekweekte (synthetische) fijndradige, transparante en voileachtige crêpe-stof.
Toepassing: Avondkledij, doeken, sjaals, …

Crêpe Georgette
Evenals chiffon is dit een gekweekte (synthetische) zijde. Het is teer, crêpeachtig met sterk doorgedraaide ketting- en inslaggaren (weeftechniek). Het is een kreukvrij weefsel dat soepel valt, maar er korrelig uit ziet.
Toepassing: Avondkledij, blouses, …

Crêpe satijn
Het is een crêpeachtig, gekweekte (synthetische), soepel vallende zijde in satijnbinding. Het heeft een dichte, normaal gedraaide ketting en doorgedraaide inslag (weeftechniek). De bovenkant is glad en glanzend. De onderkant is ruwer en mat.
Toepassing: Blouses, jurken, rokken, decoratie, dekbedden, …

Honan/Tussah
Honan wordt gemaakt van wilde zijde. Het heeft nopachtige verdikkingen in ketting en inslag (weeftechniek). Het is sterk en fijndradiger dan Shantoeng.
Toepassing: Blouses, broeken, mantels, jasjes, rokken, huishoudtextiel, lampenkappen.

Organza
Deze stof wordt gemaakt van gekweekte (synthetische) zijde. Het is een tere batis- of chiffonachtig weefsel. Het heeft een natuurlijk stijf karakter.
Toepassing: (stijvere) kledij, jassen.

Pongee
Het is een glad en licht weefsel dat van gekweekte (synthetische) zijde wordt gemaakt. Je vindt het in verschillende diktes volgens gewichtklasse.
Toepassing: Rokken, broeken, jurken, blousen, topjes, sjaals.

Satijn
Satijn is eigenlijk een verzamelnaam voor weefsels met atlasbindingen (= weeftechniek) van normaal gedraaid garen. Het is een gladde en sterke stof met een glanzende bovenkant.
Toepassing: Feestkledij, jassen, kussens, lakens, …

Shantoeng/Shantung
Net zoals Honan/Tussah wordt het gemaakt van wilde (natuurlijke) zijde. Het is een grof Tussah-weefsel in taftbinding (= weeftechtniek).
Toepassing: Blouses, broeken, jassen, rokken, jurken, huishoudtextiel, lampenkappen.

Taftzijde
Zoals de meeste Zijdestoffen is dit een gekweekte (synthetische) zijde. Het is een dichte en ietwat stijvere stof. Het is verkrijgbaar is verschillende diktes en gewichtsklasses.
Toepassing: Feestkledij, jassen.

Viscose/Rayon
Viscose is een kunstzijde. Dit wil zeggen dat het wordt gemaakt op basis van een vezel van een natuurlijke grondstof. In dit geval is dat Cellulose die wordt gewonnen uit o.a. hout. Viscose is de moderne naam voor Rayon. Het is zachter en soepeler als katoen en voelt zijdezacht aan. Vandaar de naam kunstzijde. 100% viscose vind je bijna niet omdat het een stof is die zeer kreukgevoelig is.
Toepassing: Broeken, jassen, rokken, jurken, blouses, topjes, ...

Twill
Weer een gekweekte (synthetische) zijde. Het is een soepel vallende, glanzende stof en is geweven in keperbindeng zoals bv Keperkatoen.
Toepassing: Sjaals, blouses, jassen, topjes, rokken, jurken, voeringstof, dassen, kussens.

Zijden Jacquards
Het is een eenkleurige, gedessineerde stof.
Toepassing: Sjaals


Bron: Hobbydoos

Geen opmerkingen:

Een reactie posten